måndag 8 november 2010

Socktider


Det börjar bli kallt både ute och inne i min lägenhet och inspirerad av Ett nystan och hennes randiga sockor stickade jag ett par till mig själv i helgen. Och jag kan bara hålla med henne, I Just Love Randigt!

För första gången testade jag att sticka från tån och uppåt och undrar varför jag aldrig gjort det tidigare?! Det är både roligare och smartare eftersom man kan prova strumporna efter hand och det blir dessutom mkt lättare att få garnet att räcka. Bara att maska av när garnet börjar ta slut eller man fått den längd man önskar.

Jag har använt strumpstickor 3, knappt ett halvt nystan Noro Silk Garden Sock (fg S8) och drygt ett nystan Fabel (dubbla trådar). Ca storlek 37.Vad gäller mönster har jag blandat och gett. För uppläggning använde jag Short Row Toe, men med 20 maskor istället för 24 maskor.

Sen följde jag ett mönster som heter You are putting me on hela vägen till avmaskningen, där jag för första gången testade Tubular bind-off, som faktiskt blev riktigt bra! Det blev både snyggt och elastiskt och var faktiskt enklare än vad jag först trodde när jag läste instruktionen.

Hade tänkt att göra Joggless stripes, men det glömde jag visst bort. Men övergångarna i ränderna syns knappt ändå, så det gör inte så mkt.


Jag har även påbörjat ett par klassiska raggisar i äkta raggsocksgarn på beställning av lillebror. Garnet heter kort och gott Raggsocksgarn (fg 43) från Garngrossisten (70 % ull och 30 % polyamid för bättre slittålighet) ca 158 m = 100 g och räknar med två nystan. Mönstret är samma som ovan (Your putting me on) och med Figure Eight Cast-On, som var betydligt enklare än Short Row Toe uppläggningen...


Önskningen var ett par mörkgrå, ganska smala sockor med långt skaft. Får hoppas att han blir nöjd! Och om inte kan han ju alltid repa upp och göra om själv... :p5 kommentarer:

 1. Kolla vad fina de blev! Den där avmaskningen ska jag prova nån gång! Mina blev nämligen rätt slappa i resåren...
  Haha.. kul kommentar där om att brodern kan repa upp och göra om ifall han inte blir nöjd.. Men tror han blir supernöjd!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för dina kommentarer om min kofta!! Det kanske kan bli ditt nästa projekt!
  Fastnade också för mössan som du köpte mönster till på mässan men var tvungen att prioritera men nu måste jag nog ändå ta och beställa på nätet!!

  SvaraRadera
 3. Fina strumpor. Jag gillar också "Ett Nystans" randiga sockor och inspirerades. Så nu stickar jag mina första raggsockor sedan syslöjden för 100 år sedan. Men jag gör dom på traditionellt vis, nästa par får bli från tå till häl.

  SvaraRadera
 4. Jättesnygga randiga sockor!

  SvaraRadera
 5. jag vill oxå lära mig sticka, ja jag kan avig och rät men inte mönster och sånt, men när tid finnes SKA jag lära mig!! finns såå mkt fint att göra! :)

  SvaraRadera