måndag 22 februari 2010

OS-mössan del 2

Den må se ut som en dumstrut, men jag kunde helt enkelt inte låta bli...

Efter ett misslyckat försök enligt mönstret i Aftonbladet har jag finstuderat Helena Jonsson i originalet av OS-mössan och kommit fram till att den verkar vara gjord i halvstolpar och inte fasta maskor som föreslås i Aftonbladets mönster. Min mössa är därför gjord efter eget mönster baserat på halvstolpar enligt följande:

Börja med en magic loop med 8 fm (eller 4 lm som tas ihop till en ring med en sm och därefter 8 fm runt ringen).

Varv 1: 2 hst i varje fm = 16 hst
Varv 2: *1 hst, 2 hst i nästa hst* upprepa hela varvet = 24 hst
Varv 3: *2 hst, 2 hst i nästa hst* upprepa hela varvet = 32 hst
Varv 4: *3 hst, 2 hst i nästa hst* upprepa hela varvet = 40 hst

Virka sedan 1 hst i varje hst och följ randningen. Avsluta med 2 varv fm och till sist en sm.

Randning (från varv 1):
4 varv gul, 2 varv vit, 1 varv svart, 4 varv blå, 3 varv gul, 1 varv svart, 1 varv vit, 4 varv blå, (+ 2 varv blå i fm).

Garn: Eskimo
Nystan: 1 gul (24), 1 himmelsblå (12), 1 svart (02), 1 vit (01)
Virknål: 7

Ordlista:
lm = luftmaska
fm = fast maska
hst = halvstolpe
sm = smygmaska

För nybörjare kan jag tipsa om garnstudios virkskola för en snabbkurs!

Lycka till!

Nu dags för Kalla och Haag i Sprintstafetten!!!


5 kommentarer:

 1. Jättefin mössa! Och måste medge att jag har varit sugen på att gå virkkursen på Garnverket. Få se om jag får med mig någon.

  SvaraRadera
 2. Tack! Får du inte med dig någon kan vi ha en egen virkskola en kväll. En mössa med stor virknål är ett strålande förstaprojekt!

  SvaraRadera
 3. Hej Carolina! Miriams och Ellinors lillasyster här! Miriam tipsade mig om din fina blogg - jättekul att läsa om dina projekt och se bilder! Har funderat på att göra något liknande själv, men är inte så hemma på det här med bloggar... Kul att du skrev om OS-mössan; på Yll o tyll har det varit helt hysteriskt kring den där himla virkningen. 70 mail bara i helgen, telefonen går i ett, kunderna avlöser varandra och garnet tar slut hos leverantören.. Snart vill jag inte se en enda OS-mössa mer i hela mitt liv, men jag har hört av det ska bli den nya kultmössan à la Stenmark så den kanske hänger med ett tag till. Hoppas att allt är bra med dig annars! Roligt och inspirerande att ta del av ditt skapande! Kram Térèse

  SvaraRadera
 4. Snyggt Carolina! Men lite nördigt också ;-)
  Moa tackar ödmjukast för baby tossorna, dom är så himla fina! Min mamma var här idag och hon var ytterst imponerad!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Térèse: Tack! Ja, det har verkligen blivit hysteri om den där OS-mössan. Själv gillade jag den inte alls till en början, men börjar nog så smått tycka att den är rätt snygg trots allt! ;) Är väldigt avis på ditt jobb på Yll o tyll! Får nog ta mig en sväng till Uppsala snart och besöka er!

  Lena: Nördigt är väl bara förnamnet, men det bjuder jag på! ;) Roligt att Moa tyckte om dom och roligt att höra att en annan stick-o-sy-fantast också gillade dem! Dags att ses snart!

  Kram c

  SvaraRadera