lördag 13 februari 2010

Vriden tubsjal (Moebius)


Nu är OS igång och TV:n äntligen på plats på väggen! Min OS-uppladdning har bestått av att plocka fram en massa gamla UFO:n (unfinished objects, för er som inte är sticknördar) med målet att avsluta dessa under OS. Och resultatet av OS-premiären är en avslutad vriden tubsjal, även kallad Moebius scarf, som jag påbörjade i september 2009.

Moebius (eller Möbius som han egentligen hette) var en tysk matematiker som studerade fenomenet att om man tar en rektangulär pappersremsa och vrider den ett halvt varv innan man limmar ihop den får man en yta som bara har en sida.

Det är svårt att få ihop i tanken, men om man tänker sig att en myra kryper längs bandet så kommer den att komma tillbaka till den punkt där den startade och ha gått över hela ytan utan att gå över någon kant!

Sjalen fungerar på samma sätt genom att man stickar den från centrum och utåt med resultatet att den vrids ett halvt varv och bara får en ytterkant. Tricket är själva uppläggning av maskorna och det första varvet. Sen är det bara att sticka räta maskor varv efter varv. Som sagt, det är svårt att förstå hur det går ihop, men snyggt blir det och helt utan sömmar!

Det finns flera videoklipp om hur uppläggningen kan göras, men jag har fått lära mig ett lite enklare sätt. Lägg upp maskorna (ca 150-160) om två rundstickor, t ex en 80 cm och en 60 cm och sticka sedan först maskorna från den KORTA stickan, tills mask-
orna från den korta stickan tagit slut. Lägg sedan bort den korta stickan. Därefter stickas maskorna från den långa stickan runt varv efter varv. Jag vet att det låter mystiskt, men det är bara att göra och inte tänka så mycket så löser det sig!

Garn: BC Garn Kid Mohair och Garnstudio Drops Fabel
Nystan: 1 st (fg km34), 2 st (fg 200)
Mönster: Moebius sjal
Stickor:
6 (80 cm),
6 (60 cm) för uppläggning,
5 (80 cm) för de avslutande ca 12 varven

1 kommentar: